diumenge, 20 de gener de 2013

Via Integral Freekópata (225 m. 6a/Ao) a la Salamandra (Montserrat)

Via principalment en placa que es va obrir des de sota emplaçant les assegurances allà on es podia. Recentment s'ha fet un reequipament desplaçant un xic l'emplaçament original d'alguna d'aquestes per fer-la una mica més assequible. Tot i així segueix sent una via bastant obligada, amb trams on s'ha d'escalar entre assegurances i amb algun llarg amb passos difícils i una mica exposats. En definitiva, una via amb caràcter i exigent però totalment recomanable per pujar a una de les agulles més emblemàtiques de la regió dels Ecos.

Aproximació: des del refugi de Santa Cecília s'ha d'agafar el camí de l'Arrel direcció Can Massana, i l'anem seguint fins trobar la desviació (a l'esquerra) que porta al coll del Migdia. Pujar fins aquest i començar a baixar per l'altra vessant uns 5-10 minuts. Passar de llarg un primer desviament cap a la dreta, i agafar un segon trencall a la dreta que puja al cim del Montgrós. Quan el camí passa entre una gran  llastra i el contrafort de la Salamandra hem de pujar a sobre de la llastra i aquí trobarem el peu de via (parabolts amb xapa de burí visibles). (Uns 45 minuts/1 hora).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA:

1r. llarg: fem un gran pas entre la llastra i la paret per arribar a la primera assegurança. Al principi pujar amb tendència cap a l'esquerra (V+/Ae). Arriba un moment que canvia un pel cap a la dreta. Aquí trobem el pas més obligat del llarg (6a). Després placa obligada de V+/Ae. Entrada a la reunió delicada.

Jaume a les plaques del primer llarg (6a/Ae)
2n. llarg: superar un fort desplom en Ae, i sortir en lliure en V+. A partir d'aquí anirem alternant el lliure (principalment V, amb algun pas aïllat més difícil), amb algun Ae.

3r. llarg: sortim en lliure de V fins arribar a una zona desplomada que es supera en Ae. Sortirem en lliure per una fissura equipada amb claus vells (al principi V+, després V). Seguidament placa no gaire difícil (IV+) i arribar a la reunió (claus antics).

Aquí es recomanable fer un canvi de reunió per evitar el fregament de la corda. Hem de cercar el coll entre la Salamandra i l'Agulla de la Font de la Cadireta i fer reunió en una gran savina. Els col·leccionistes  d'agulles poden aprofitar per escalar-la (uns 5 metres, màxim IV). Per baixar de l'agulla s'ha de desgrimpar el que s'ha escalat.

4t. llarg: és el llarg més obligat de la via. Pujar per la placa vertical. En algun pas la distància entre assegurances és d'uns 4 metres i amb dificultat de 6a molt fi (possibilitat d'una bona caiguda). No hi ha més remei que escalar. Més a dalt la dificultat minva una mica (V+ obligat i algun pas d'Ae).

5è llarg: llarg de transició que es pot fer en ensamble i d'una dificultat màxima de III. Grimpem fins a situar-nos en una feixa, sota el mur final de la Salamandra.

Just a la dreta podem ascendir a la Roca Veïna de la dreta de la Salamandra (pràcticament caminant).

6è llarg: primera assegurança a uns 7 o 8 metres (dificultat V+/6a). Inici del llarg exposat (caiguda potencial a repissa des de força amunt). Una vegada superada la tensió dels primers metres seguirem per la placa, amb algun pas obligat de V+/6a i algun Ae puntual. Arriba un moment que ens hem de desviar cap a la dreta per anar a buscar una fissura molt vertical equipada amb pitons antics (V+ i Ao). Seguir-la i arribar a la reunió (algun tram delicat).

7è llarg: llarg curt. Fem un pas d'Ae, i després fàcil fins el cim (IV).

Al cim de la Salamandra
Descens: dos ràpels per l'Aresta Brucs fins arribar al camí que baixa del cim del Montgrós. El seguint-lo cap a baix passarem per peu de via i desfarem el camí de l'aproximació fins el refugi de Santa Cecília (1 hora).

Grau obligat: 6a

Material utilitzat: camalot 0,5 i 1, i alguna baga savinera.

Horari: unes 5 hores.

Cordada: Jaume Prat i Pau Tomé.

Ressenya de la via: (vam utilitzar la ressenya del blog ressenya.net):

RESSENYA VIA INTEGRAL FREEKÓPATA

3 comentaris:

  1. Muchas gracias por hacerme conocer el mundo de la escalada... y por brindarme dos experiencias inolvidables... Felicidades por tu blog !!
    Un petonet

    Eva

    ResponElimina